מהן הסיבות להפרת איזון המיקרוביום – אוכלוסיית חיידקי המעי:
- תזונה דלה בסיבים
- תזונה עתירת קלוריות ומזון מעובד
- תזונה ממקורות לא מפוקחים המכילה חומרי הדברה ושאריות מתכות רעילות
- זיהומים במערכת העיכול
- מחלות מעי כגון קוליטיס וקרוהן
- חיידקים במעי כגון קנדידה והליקובקטר
- לחץ ומתח נפשי
- קצב חיים לא סדיר וקדחתני
- חוסר פעילות גופנית
- שינה לא מספקת
- שתיית אלכוהול
- עישון ואפילו עישון פסיבי
- נטילת תרופות כגון אנטיביוטיקה, משככי כאבים חזקים, כדורי שינה, תרופות נוגדות דיכאון ומשלשלים במשך השנים
- רק לידיעה! כמחצית מכלל האנשים בעולם סובלים מבעיות מעי! בעיות אילו בתורן גורמות להתפרצות המחלות הקשות
עקב הסיבות הנ"ל מתפתח מעי דליף
הנושא "מעי דליף" (מעי דולף / חדיר) זוכה לתשומת לב הולכת וגוברת בשנים האחרונות, ובלא מעט מחקרים נמצא הוכח כי מעי דליף הינו הגורם המרכזי למחלות רבות כולל כרונית קשות.
אחוז גבוה (אשר עולה ככל שעולים בגיל) מהאוכלוסייה סובלים ממעי דליף, ובמרבית המקרים אף מבלי ידיעתם.
מהו מעי דליף או מעי דולף / חדיר?
ראו איור בהמשך.
עקב סיבות שונות (ראו בהמשך), כאשר נוצר חוסר איזון באוכלוסיית חיידקי המעי* – בין החיידקים "הטובים" לבין החיידקים "הרעים" והווירוסים המזיקים מחוללי מחלות, מחסום המעי נפגם**, האיטום בין תאי האפיתל נפגע, נפתחים רווחים בין תאי האפיתל, וכן רירית המעי נפגמת ומצטמצמת, בעקבות כך נוצרים פתחים ומעברים המאפשרים את מעבר הפתוגנים – חיידקים ווירוסים מחוללי מחלות מהמעי אל תוך זרם הדם.
* כאשר הרירית האוטמת את המעי מבפנים נפגמת, חומרים רעילים עלולים לעיתים להרוס ולחדור את תאי אפיתל המעי ולהיכנס ישירות למחזור הדם.
* מהי אוכלוסיית חיידקי המעי
לכל אחד מאיתנו יש במעי כ- 100 טריליון חיידקים, חיידקים "טובים" וחיידקים "רעים" אשר חיים באיזון.
החיידקים הטובים אחראים בין השאר על מערכת החיסון למניעת מחלות קשות, יצירת ויטמינים ממשפחות B ו- K, מגבירים את ספיגת הסידן בעצמות למניעת אוסטיאפורוזיס, מייצרים תרכובות וחומרים חיוניים לתפקוד תקין של כל מערכות הגוף, ואפילו מייצרים את ההורמון סרוטונין להפחתת מתחים ולהרגשה טובה.
כל עוד יש איזון בין החיידקים הכל טוב, ברגע שמופר האיזון מסיבות שונות (ראו בהמשך), עלולות לפרוץ מחלות כולל כרוניות קשות מסכנות חיים. (ראו בהמשך).
** מהו מחסום המעי
מחסום המעי הינו מחסום חיסוני מרכזי בגוף האדם! אשר מורכב משכבה של תאי אפיתל מעי הנמצאים על הדופן הפנימי של המעי, מקושרים זה לזה על ידי חלבוני צומת הדוקים, ובנוסף שכבת ריר סמיכה המצפה את המעי מבפנים ואוטמת אותו, וביחד מונעים מעבר של פתוגנים (וירוסים וחיידקים מחוללי מחלות, פטריות מזיקות וחומרים רעלניים שונים) מלהיכנס מחלל המעי אל תוך זרם הדם.
על פי מחקרים:
הפתוגנים הנכנסים למחזור הדם עשויים לתקוף איברים שונים וכן לגרום להתפתחות דלקות סמויות העלולות בתורן לגרום למחלות כרוניות קשות מסכנות חיים החל מסוכרת, השמנה, תסמונת מטבולית, מחלות לב וריאה, סוגי סרטן מסוימים, מחלות אוטואימוניות כפיברומיאלגיה ובלוטת התריס, מחלות נוירולוגיות כפרקינסון ואלצהיימר, אקזמה, פסוריאזיס וכלה בדיכאון.
* ראו איור בהמשך מאת אוניברסיטת הרווארד בארה"ב.
** ראו כתבה באתר Ynet לחצו כאן...
האם ניתן לטפל ולשקם מעי דליף?
התשובה הינה בהחלט כן!
במחקרים נמצא והוכח כי מתן אינולין מטפח את חיידקי המעי "הטובים", וביחד משקמים את אוכלוסיית חיידקי המעי, משמידים חיידקים "רעים" ופתוגנים שונים, משקמים את הרירית ותאי האפיתל ומחדשים את שלמות מחסום המעי, ובכך נמנע מעבר פתוגנים מהמעי אל מחזור הדם ובעקבות כך נמנעות אותן הדלקות הגורמות להתפרצות מרבית המחלות הקשות המוזכרות לעיל.
דוח מיוחד שפורסם לאחרונה באוניברסיטת הרווארד קובע:
“דלקת כרונית בגוף המתפתחת עם השנים (עקב מערכת חיסון חלשה ובעיה באוכלוסיית חיידקי המעי), היא הרוצח השקט הגורם למחלות לב, בעיות השמנה, סרטן, סוכרת סוג 2, דמנציה ועוד”.